Monday, August 6, 2012

General Knowledge: Uttarakhand


Written by Sunitamohan




General Knowledge: Uttarakhand

1. Sex ratio in Uttarakhand according to the census 2011(interim data) is-
(A) 943
(B) 962
(C) 963
(D) 986
Ans : (C)

2.According to Mahatma Gandhi, Mini Switzerland is
(A) Kausani
(B) Nainital
(C) Badri Nath
(D) Pithoragarh Singh
Ans : (A)

3. First Indian lady to climb on Everest top is-
(A) Bachhendri Pal
(B) Dikki Dolma
(C) Santosh Yadav
 (D) Chandraprabha Aitwal
Ans : (A)

4.U.P. reorganisation Bill was passed in Lok Sabha on ?
(A) 1st August, 2000
(B) 8th August, 2000
(C) 1st  August, 1999
(D) 30th August, 2000
Ans : (A)

5.Where is the three metre diameter telescope, the biggest in Asia being established in Uttarakhand?
(A) Devsthal (Nainital)
(B) Almora
(C) Pithoragarh
(D) Tehri Garhwal
Ans : (A) 

 6.Lal Bahadur Shastri Academy is situated in?
(A) Dehradun
(B) Mussoorie
(C) Kausani
(D) Srinagar
Ans : (B)

 7. Garu – Ghadi Yatra to Badrinath starts from
(A) Narendra Nagar
(B) Hardwar
(C) Rishikesh
 (D) Tehri
Ans : (A)

8.Which of the following passes is in Uttarakhand?
(A) Mana
(B) Darma
(C) Kungri-Bigri
(D) Lipulekh
Ans : (A)

9.Main cause of the formation of Uttarakhand was-
(A) Land and identity of hilly people
(B) Backwardness, poverty, inconvenience and migration
(C) Protection of hill peoples culture
(D) Political awarness of hilly people
Ans : (B)

10.How many types of forests are found in Uttarakhand ?
(A) Four
(B) Two
(C) Three
(D) Five
Ans : (A)

11.Who wrote “Suraj Sabka Hai”?
(A) Dr. Yashwant Singh Kathoch
(B) Vidya Sagar Nautiyal
(C) Badri Datt Pandey
(D) Dr. Arun Kukshal
Ans : (B)

12.Chandi Prasad was awarded, which of the following  international prizes-
(A) Nobel prize
(B) Oskar prize
(C) Ramon Magsaysay Prize
(D) None of these.
Ans : (C)

13.Last king of Uttarakhand is –
(A) Bamshah
(B) Pradhuman Shah
(C) Harsh Dev Joshi
(D) Manvendra Shah
Ans : (B)


14.Who was the first Chief Minister of Uttarakhand?
(A) Nityanand Swami
(B) Vijay Bahuguna
(C) Govind Ballabh Pant
(D) Narain Dutt Tiwari
Ans : (A)

15. What is the area of Uttarakhand ?
(A) 53,483 km2
(B) 55,420 km2
(C) 50,343 km2
(D) 52,530 km2
Ans : (A)

 16.When did the earthquake occur in Uttar Kashi ?
(A) In 1990
(B) In 1991
(C) In 1996
(D) In 1998
Ans : (B)

17.The origin of Pindar river is from which glacier-
(A) Milam
(B) Khatling
(C) Pindari glacier
(D) Kedar Nath
Ans : (C)

18.Tiffin Top is situated at?
(A) Nainital
(B) Bhimtal
(C) Mussoorie
(D) Ranikhet
Ans : (A)

19.By which name/names is Hardwar also known ?
(A) Kumbh Nagri
(B) Sant Nagri
(C) Ganga Nagri
(D) (A) and (B) both
Ans : (D)

20.Katherine Mary Heilman known as 'Sarla Bahen' worked for-
(A) Reform in Uttarakhand state
(B) Medical services in Uttarakhand state
(C) Organisation of freedom fighting in the state
(D) Propagation of Christianity -in the state
Ans : (C)

21.Among the High Courts of the country, the Uttarakhand High Court ranks-
(A) 19th
(B) 20th
(C) 21st
(D) 22nd
Ans : (B)

22.In which district of Uttarakhand is the state forest services college situated?
(A) Nainital
(B) Dehradun
 (C) Sri Nagar
 (D) Pauri
Ans : (B)

23.Which is famous as the small Kashmir of Uttarakhand ?
(A) Mussoorie
(B) Nainital
(C) Almora
(D) Pithoragarh
Ans : (D)

24.Papers were thrown in U.P. Assembly for the formation of Uttarakhand on—
(A) 19th August, 1994
(B) 19th August, 1995
(C) 19th August, 1996
(D) 19th August, 1997
Ans : (A)

25.'Valley of flowers' is situated in which District-
(A) Nainital
(B) Chamoli
(C) Uttar Kashi
(D) Pauri
Ans : (B)

26.Temple of which God is situated at BadriNath?
(A) Vishnu
(B) Shiva
(C) Brahma
(D) Kali
Ans : (A)

27.Shankaracharya re-established which pilgrimage centre of Hindu religion?
(A) Joshimath
(B) Badri Nath
(C) Kader Nath
(D) Yamunotri
Ans : (B)

 28.‘Queen of hills’ of Uttarakhand?
(A) Mussoorie
(B) Ranikhet
(C) SriNagar
(D) Badri Nath
Ans : (A)

29.Where is China peak ?
(A) Chamoli
(B) Almora
(C) Uttar Kashi
(D) Nainital
Ans : (D)

 30.Boundaries of Which of the following countries touch Uttarakhand?
(A) Nepal-Pakistan
(B) Tibet-Pakistan
(C) Tibet-China
(D) Tibet-Nepal
Ans : (D)

31.Where is the first agricultural university of India situated'?
(A) Pant Nagar
(B) Pauri
(C) Nainital
(D) Roorkee
Ans : (A)

32.Area wise biggest district of Uttarakhand ?
(A) Uttar Kashi
(B) Chamoli
(C) Nainital
(D) Dehradun
Ans : (A)

33.Where is the tradition of Long and Bhela dance in Uttarakhand '?
(A) Garhwal
(B) Nainital
(C) Almora
(D) Dehradun
Ans : (A)

34. What is Chanchari ?
(A) Dance
(B) Art
(C) Music
(D) Literature
Ans : (A) 

35.Maximum female literacy in Uttarakhand as per census 2011(interim data):
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Almora
(D) Garhwal
Ans : (B) (79.61%)


36.Where is the Sarovar Nagri in the state?
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Ranikhet
(D) Badri Nath
Ans : (A)

37.The national poet Sumitra Nandan Pant was the resident of
(A) Kausani
(B) Nainital
(C) Bageshwar
(D) Almora
Ans : (A)

38.Who availed the longest term of Chief Minister of Uttar Pradesh, elected from Uttarakhand ?
(A) Chaudhari Charan Singh
(B) Hemwati Nandan Bahuguna
(C) Govind Ballabh Pant
(D) Narain Dutt Tiwari
Ans : (C)

39.Where is I.I.M. proposed to be established in Uttarakhand?
(A) Dehradun
(B) Kashipur
(C) Chamoli
(D) Almora
Ans : (B)

40.Who is the present chairman of Uttarakhand Public Service Commission ?
(A) N.P.Navani
(B) Sudha Rani Pandey
(C) Dr. D.P.Joshi
(D) Gopal Singh Nayal
Ans : (C)

41.Which leader owned the responsibility of poverty and backwardness of Uttarakhand first —
(A) Atal Behari Bajpai
(B) Lal Krishan Adwani
(C) Mrs. Indra Gandhi
(D) Pt. Jawahar Lal Nehru
Ans : (C)

 42.‘Green-day’ is celebrated in Uttarakhand on ?
(A) 3rd July
(B) 5th July
(C) 8th July
(D) 15th July
Ans : (B)

43.How many districts are there in Uttarakhand ?
(A) 10
(B) 11
(C) 13
(D) 14
Ans : (C)

44. Chipko Movement is related with
(A) Forest conservation
(B) Wild life conservation
(C) Air conservation
(D) Water conservation
Ans : (A)

45.According to 2011 census the total population of Uttarakhand is
(A) 101.16 Lac
(B) 101.11 Lac
(C) 101.10 Lac
(D) 101.15Lac
Ans : (A)

46.When were papers thrown in U.P. Assembly for formation of Uttarakhand on
(A) 19th August, 1993
(B) 19th August, 1994
(C) 19th August, 1995
(D) 19th August, 1996
Ans : (B)

47.Total no. of seats in Rajya Sabha for Uttarakhand is
(A) 4
(B) 3
(C) 6
(D) 2
Ans : (B)

48.Total no. of seats for Uttarakhand Vidhan Sabha members is
(A) 60
(B) 70
(C) 75
(D) 80
Ans : (B)        (excluding 1 for Anglo Indian)

49.The 2001-2011 decadal increase in the population of Uttarakhand is—
(A) 17.170%
(B) 18.17%
(C) 19.17%
(D) 20.17%
Ans : (C)

50.Which one of the following districts has highest population as per census 2011(interim data)-
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Haridwar
(D) Udham Singh Nagar
Ans : (C)    (19,27,029)

51.Who is known as ‘Garh Keshari’?
(A) Sunder Lal Bahuguna
(B) Hemwati Nandan Bhauguna
(C) Ansuiya Prasad Bahuguna
(D) Badri Dutt Pandey
Ans : (C)

52.Who is known as the Kumaon Kesari?
(A) Badri Prasad Pandey
(B) Hemwati Nandan Bhauguna
(C) Murli Manohar Joshi
(D) Sunder Lal Bahuguna
Ans : (A)

53. Where is the Hari-Ki-Peri situated?
(A) Hardwar
(B) Prayag
(C) Deoprayag
(D) Rishikesh
Ans : (A)

54.Where is the Building Research Institute and Structural Engineering Centres?
(A) Kanpur
(B) Delhi
(C) Roorkee
(D) Dehradun
Ans : (C)

55.‘Kempti fall’ is situated at ?
(A) Sahstradhara
(B) Mussoorie
(C) Nainital
(D) Ranikhet
Ans : (B)

 56. How many types of river groups (Jal Pravah Tantra) are found in Uttarakhand ?
(A) Three
(B) Two
(C) Four
(D) Six
Ans : (A)

58.The first Chief Justice of Uttarakhand High Court
(A) Justice A.A. Desai
(B) Justice M.C. Jain
(C) Justice P.C. Verma
 (D) Justice A. Vanketchalliya
Ans : (A)

59. Bagwal fair is celebrated at
(A) Dharchula
(B) Devidhura
(C) Purnagiri
(D) Chamba
Ans : (B)

60. Who among the following is the present chief Minister of Uttarakhand?
(A) Naraya dutt Tiwari
(B) Vijay Bahuguna
(C) B.C.Khanduri
(D) Chand Lal Shah
Ans : (B)
  








0 constructive comments: